Hoppa till innehåll

Ratatouille med bakad äggula

juni 2, 2013
by

Avez-vous faim? Efter en knapp vecka i Paris, och med en sommarsemester i Bordeaux som närmar sig, är det lätt sagt att Frankrike har varit temat det senaste. I Paris vimlade vi runt på bistros och matmarknader (tips: gå till Le Marché des Enfants Rouge i Marais — otaliga matstånd på en minimalisk yta som daterar tillbaka till 1600-talet), i Bordeaux har vi vingårdar, eget hönshus och små matbutiker att se fram emot.

Ratatouille 1

Tills dess lagar vi oss igenom några av våra franska favoriträtter. Utöver den uppenbara — råbiffen, blir det mycket grönsaksrätter (perfekt när man som vi dragit ner rejält på den vardagliga köttkonsumtionen). Et voilà, ratatouille! Och, eftersom det verkar finnas ungefär lika många sätt att laga ratatouille som det finns franska självutnämnda stjärnkockar, gjorde vi på vårt egna sätt. Det vill säga, drog ner allt i en långpanna.

Gå lös i grönsaksdisken. Och då menar vi verkligen gå lös! Grabba tag i varenda god, färgglad och ekologisk grönsak du kan se. Vi tog exempelvis zucchini, aubergine, tomat, fänkål, paprika, lök och färsk vitlök. Och kanske lite potatis? Kommer inte ihåg. Men glöm inte citron, och för all del den inte lika poppis kryddan mejram (som står där i skuggan av basilika och timjan). Bespara dig sen mycket tid och köp en ordentlig mandolin. Att stå och skiva alla de grönsaker du just köpt är inte värdigt.

Ratatouille 2

Sen handlar det bara om att varva lager med grönsaksskivorna, lite smör, kryddor, salt & peppar, olivolja och vaff… varför inte lite torrt vitt vin? (<– alltid en relevant fråga) När det luktar färdigt från ugnen (ge det några timmar på medelhög värme), ja då är det färdigt. Toppa med en äggula som långsamtbakats i ugnen några timmar så att den är precis lagom fast men krämig.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: