Hoppa till innehåll

Matporr i Madrid

maj 9, 2012
by

Sista helgen i april spenderade hela Matporr tiden mer eller mindre ätandes i underbara Madrid. Det är en fantastisk stad på alla sätt och vis, och man blir heller aldrig besviken på matupplevelserna. Nu besökte vi inte någon av stadens lyxrestauranger (exempelvis tvåstjärniga El Club Allard) men var fullt nöjda med vad saluhallar, tapaskrogar och lysrörsbelysta hak hade att erbjuda.

När det kommer till dryck är det som att närmsta glas aldrig är längre bort än en armlängd, och det som vi beställde mest frekvent var cañas (små glas med öl, ca 2 dl), claras (öl och Fanta citron), rosado (rosévin så klart), den obligatoriska sangrian och även tinto de verano (”sommarvin”, dvs rödvin och sockerdricka — inte alls så läskigt som det låter). Ett stort antal café solo och cortados rann ner dom med.

Matporr Madrid Beer Liten öl Cañas

Matporr Madrid Café Cortado

Utav allt vi åt och drack kommer här några utvalda grejer:

Matporr Madrid Saluhall San Miguel 2

Matporr Madrid Saluhall San Miguel 4

Matporr Madrid Saluhall San Miguel 1

Matporr Madrid Saluhall San Miguel 3

Äldst går först, och självklart spenderade vi många timmar på Mercado de San Miguel. Till skillnad från våra egna saluhallar här hemma, är grejen här att äta och dricka gott på plats — snarare än att ta hem det och äta i ensamhet. Barbord står utplacerade i hela hallen, så det är bara att gå och köpa vad man vill från alla butiker, och sedan mingla loss. Vad vi lyckades få i oss på de dryga två timmarna vi var där var den strålande blandningen av ostron & cava, kaviar & vodka, korv & öl, ost & bröd, churros & choklad. För att slutligen krönas med ett stort glas sangria. Att säga att vi efter det var nöjda — och mer än lovligt salongsberusade — vore en klassisk underdrift.

Matporr Madrid Tacos Taqueria Mi Cuidad 2

Matporr Madrid Tacos Taqueria Mi Cuidad 1

Heta och nygjorda tacos fullpackade med riktiga smaker hittade vi av en slump på Calle de las Fuentes — ett stenkast från Puerta del Sol. Taqueria Mi Ciudad är ett litet hål i väggen, där man förutom att grisa i sig en rad med grymma tacos även kan hitta en hel del tequilasorter och iskall öl från bland annat Mexiko. Här hittade vi även quesadillas med den speciella ingrediensen huitlacoche. Det vill säga majs som smittats med en svampinfektion, och muterat. Mumsigt? Mumsigt!

Matporr Madrid saluhall Mercado de San Anton Chueca 2

Matporr Madrid saluhall Mercado de San Anton Chueca 1

Matporr Madrid saluhall Mercado de San Anton Chueca 3

En något modernare, och redigt trevlig saluhall har öppnat i Chueca-området; Mercado de San Anton. Hela fyra våningar inklusive en med ”vanlig” mataffär i botten, med allt i från fisk- och köttdiskar, till tapasdiskar där man köper sin mat och får den tillagad på plats. Vi fastnade inte helt otippat på takterrassen, där de kulörta lamporna var lika söta som rosévinet var billigt. Ett mycket trevligt häng, och om vi bara hade fått tag på en soffgrupp hade vi nog blivit kvar längre än en flaska..

Matporr Madrid Churros Choklad 1

Matporr Madrid Churros Choklad 2

Ingen Madridresa utan minst ett churros-stopp, det är regeln. För allvarligt; friterad smet? Som man doppar i trögflytande choklad? Precis. Ett av de mest klassiska ställena är Chocolatería San Ginés, som ligger precis runt hörnet från Puerta del Sol (närmare bestämt Pasadizo de San Ginés, 5).

Matporr Madrid Rice Bar La Bomba risotto paella 1

Matporr Madrid Rice Bar La Bomba risotto paella 2

Matporr Madrid Rice Bar La Bomba risotto paella 3

Matporr Madrid Rice Bar La Bomba risotto paella 4

Matporr Madrid Rice Bar La Bomba risotto paella 4

Mitt över gatan från Mercado de San Anton sprang vi på nyöppnade Rice Bar La Bomba. Med en inredning som tog en tillbaks till moderna bistrokrogar i Göteborg och Stockholm, skiljer den här restaurangen sig markant från majoriteten. Temat är, ja, ris. Ris på olika sätt, men med fokus på den spanska paellan och den italienska risotton. Ett roligt koncept, även om vi direkt saknade ris på efterrättsmenyn! Tänk en fin risgrynspudding, eller rismjölkssorbet? Bland det vi beställde var en stor panna med gigantiska red prawns och små bitar av bläckfisk, och en paella med ibérico-skinka (med tunnskivat och friterat sidfläsk på toppen!).

Matporr Madrid cañas mackor

Till sist; en stödmacka. Beställ ett gäng med små mackor för 1€ och uppåt, ihop med nygjorda potatischips. På 100 Montaditos prickar man av på en lista vilka mackor och tillbehör man vill ha, och betalar i kassan. Ställena ligger utspridda i centrala Madrid, men den vi var på ligger – ta da – runt hörnet från churrosstället. Så först en macka (och en caña), och sen en churros? Sí.

6 kommentarer leave one →
 1. maj 11, 2012 10:13

  Shit, vad jag blev megasupersugen på god mat!
  Återigen – skriv mer – gör en bok… bara ni inte slutar. Bästa matbloggen!

  • maj 11, 2012 10:47

   Ähmen guu’ va kul att få höra på en fredag förmiddag! Vi ska försöka producera lite mer..!

 2. osofaofaofo permalink
  maj 15, 2012 22:50

  Japp. Grymma är ni!!

Trackbacks

 1. En liten fredagshyllning | Kristofer Sandberg
 2. Nu är den här! « Matporr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: