Hoppa till innehåll

Vegetarisk udon

april 5, 2012
by

ÄN-TLI-GEN! Äntligen har jag lyckats förstå var man hittar de underbart tjocka och maskliknande udonnudlarna — i kyldisken! En kollega från Taiwan bjöd i tidig våras på kinesisk middag för att fira det kinesiska nyåret, och det var där och då som jag förstod att man inte skulle leta sig fördärvad i den torra nudlar-sektionen på de asiatiska affärerna, utan i kyldisken. Nudlarna kommer nämligen färska, och ligger vakuumförpackade i små plastpåsar.

Udon + buljong + shiitakesvamp. Toppat med koriander och vårlök.

Vegetarisk udonsoppar: börja med att koka ihop en buljong, och här gäller devisen ”Kör ner så mycket kryddor du har hemma, och sen mycket mer”. I kid you not. Om ni har en hemmakokt grönsaksbuljong — släng i den med (det går lika bra med en kycklingvariant också). Låt 1-2 liter vatten koka ner rejält, och ha i blandade rotfrukter (vi hade morot och gul lök). Smaksätt med allt från vitlök, chili, ingefära, galangal, torkad shiitakesvamp och citrongräs. När koket börjar mörkna och äntligen smaka lite är det lagom att börja lägga till lite oumpf i form av soja och risvinäger.

Sila till slut av buljongen, fiska upp shiitakesvamparna och skiva dom, och låt nudlarna koka upp i den nu klara buljongen. Arrangera, ställ fram och slurpa som ni aldrig slurpat förut. Fungerar alldeles utmärkt ihop med Kung Fu Girl Riesling, som numer finns i det ordinarie sortimentet på Systemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: