Skip to content

#MPK11: Portergryta på älg och hjort med potatismos, smörstekt smålök, konfiterad svamp och lingon

januari 21, 2012
by

#MPK11, eller i vanligt språk – Matporrskonferens 2011, var snart för hela två månader sedan. De redskap som köptes då har sedan dess använts flitigt, och smaklökarna kan fortfarande förnimma resultatet efter våra många och långa timmar i köket. Bloggande, och redigerande av alla hundra foton, har däremot gått i stå.

Utan att följa någon som helst ordning kommer här en av de två huvudrätterna: Portergryta på älg och hjort, med potatismos, smörstekt smålök, konfiterad svamp och lingon. Man blir hungrig bara man försöker sig på att rabbla upp alla ingredienser.

Matporrskonferens 2011 Portergryta Älg Konfiterad svamp

Två månader som sagt, och då konferensen var fylld av gott vin så är minnet av exakta ingredienser och tillagningssätt inte det bästa. I huvuddrag gick det däremot ut på att göra en klassisk gryta på vilt, som fick småputtra länge i en bas av porter. Enbär, lagerblad och svartpeppar var klassiska kryddor som närvarade, tillsammans med diverse rotfrukter för att få upp både sötma och ”bassmak”.

Ihop med ett smörstinnt och älskvärt potatismos, och ett glas Châteauneuf-du-Pape, blev man glad. Ända in i själen.

Matporrskonferens 2011 Portergryta Älg

Älg och hjort från Saluhallen, som nu – sorgligt nog – har klappat igen för renovering ända fram tills nästa vinter (november, närmare bestämt). Saknaden är stor.

Matporrskonferens 2011 Portergryta Konfiterad svamp

Och vad var det den här svampen hette nu igen då? Något med king.. King oyster mushroom! En fast, kritvit svamp med lätt nötig smak. Svamparna skivades på tvärsan, och täcktes sedan med gåsfett innan burken åkte in i en ljummen ugn och fick stå där i ett par timmar. Innan servering stektes dom hårt i sitt egna fett, och ja – blev svingoda.

Annonser
4 kommentarer leave one →
  1. januari 29, 2012 00:05

    Här har det hänt lite – najs. Känns som 2012 kan bli confiterandets år.

  2. februari 1, 2012 20:57

    Tack för bra beskrivning hur man konfiterar. Det har jag aldrig gjort! Och då har jag ändå provat rätt mycket. Var får man tag på gåsfett?

    • februari 2, 2012 17:28

      Det här var första – men inte sista – gången vi konfiterade, och man får väldigt lätt mersmak 🙂

      Vi har köpt våra burkar gåsfett på Saluhallen här i Göteborg, och i en liten ost/delikatessaffär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: