Hoppa till innehåll

Fläskfärsfyllda gyoza med chili- och korianderdipp

november 26, 2011
by

Prestationsångesten är på topp efter att statistiken här på Matporr slagit i taket, allt efter Bloggreceptboken. Fler inlägg! Oftare! Med snygga bilder! ringer som ett mantra i huvudet. Tur då att man kan hitta några tidigare bortglömda foton, som dessutom påminner om hur mycket man (redan) saknar värme och ljus. Tänk att kunna fota utan att använda blixt, ah — those were the times.

Men, nu till det viktiga: gyozas!

Matporr Gyoza Soya dippsås 1

Gyoza. Denna japanska variant på små degknyten: fyllda med kött eller grönsaker och sedan hårt stekta på ena sidan i sesamolja, för att till sist halvt täckas av vatten och låta ånga klart till perfektion. Degen hittar ni färdigkavlad och fyrkantig i frysdisken hos er närmsta asiatiska matbutik, men är – om man insisterar på att göra den själv – i själva verket inte mer komplicerat än mjöl och vatten.

Efter att fått kålfyllda dumplings i Queens Chinatown i somras har det blivit en favorit att ha med broccoli i diverse asiatiska köttfärsblandningar, funkar perfekt i till exempel Bahn Mí-mackan också.

Fläsk- och broccolifyllning: mal köttet själv, eller köp ett paket med fläskfärs på ungefär 400 g. ”Raka” en broccoli, dvs skär av fjöset längst ut, och finhacka sedan hälften av stammarna. Blanda ihop färsen med broccolifjös och -finhack, och smaksätt med finhackad chili + ingefära + koriander + vårlök och vitlök.

Matporr Gyoza Soya dippsås 2

Fyll och vik ihop de små knytena. (Det här tar lite tid, så se till att ha ett glas vin i närheten. Och gärna någon att prata med.) Hetta upp en panna rejält, och stek ena sidan hårt i sesamolja. Låt dom brännas lite! När dom fått färg, häll på vatten så att knytena ligger i vatten men utan att täckas. Täck över pannan med lock, och vänta tills ovansidan av knytena börjar bli glansig och lätt genomskinligt.

Ät ihop med en morot- och koriandersallad (kryddad med risvinsvinäger och salladslök) och sojadipp med chili och – surprise – koriander. Dippen blandas på soja och risvinsvinäger; smaka dig fram!

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: