Skip to content

Middagstipset: Báhn Mì

oktober 15, 2011
by

Inget mästerfoto direkt, men ändock en mästermacka! Den vietnamesiska mackan báhn mì har man kunnat läsa om lite här och där i matosfären det senaste halvåret, och när vi var i NYC i somras köpte vi två varianter i Chinatown som intogs i Central Park. Rätt så gött.

Matporr Vietnamesisk Macka Báhn Mì fläskköttbullar Koriander

Konceptet är en god baguette fylld med kryddstarka fläskköttbullar, koriander (lots of it), picklad morot och rödlök, samt chilidopad majonnäs. Vi gjorde vår majonnäsvariant med srirachasås, ungefär en tesked sås till en deciliter majo.

Báhn Mì-köttbullar:  kan man krydda lite som man vill, men om man har bra råvaror är det svårt att misslyckas. Bra smaksättare är sambal badjak, chili, ingefära, vitlök och lite sojasås. Finhackad röd- eller salladslök är också fint i, på samma sätt som några skvättar limejuice inte skadar.

I köttbullar till fyra mackor hade jag några teskedar sambal badjak, en röd chilifrukt (går bra att ersätta med sriracha), en tumme ingefära och två stora vitlöksklyftor. Soja och lime skvätte jag över i godtyckliga mängder, innan jag provstekte en mini-bulle som smakprov.

Blanda, rulla och stek köttbullarna. Låt juliennestrimlade morötter ligga och snabb-pickla sig i lite asiatisk vinäger tillsammans med rödlök, och montera sedan hela härligheten i en baguette. ”Limma” med chilimajo i botten, på med några buntar koriander och de picklade grönsakerna, och knö sedan in så många köttbullar som du tror att käkarna kan hantera.

Toppa med lite extra majo – tryck ihop – gapa – ät. En fantastisk middags- eller utflyktsmacka på cirka 20 minuter.

Annonser
3 kommentarer leave one →
  1. januari 23, 2012 09:39

    Låter ljuvligt. Vill ha nu. Men har ni sett att den faktiskt gjort intåg i Göteborg: http://grisbitpaisbit.se/?p=602

    • januari 23, 2012 11:39

      Hey, det får jag kolla på nästa gång jag hänger på Lagerhuset!
      Dom har bra mat överlag (favoriten hittills, förutom småkaksutbudet, är helt klart deras fish tacitos) – så det här kan nog bli fint.

      Tack för tipset 🙂

Trackbacks

  1. Fläskfärsfyllda gyoza med chili- och korianderdipp « Matporr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: