Middagstipset: Báhn Mì
Inget mästerfoto direkt, men ändock en mästermacka! Den vietnamesiska mackan báhn mì har man kunnat läsa om lite här och där i matosfären det senaste halvåret, och när vi var i NYC i somras köpte vi två varianter i Chinatown som intogs i Central Park. Rätt så gött.
Konceptet är en god baguette fylld med kryddstarka fläskköttbullar, koriander (lots of it), picklad morot och rödlök, samt chilidopad majonnäs. Vi gjorde vår majonnäsvariant med srirachasås, ungefär en tesked sås till en deciliter majo.
Báhn Mì-köttbullar: kan man krydda lite som man vill, men om man har bra råvaror är det svårt att misslyckas. Bra smaksättare är sambal badjak, chili, ingefära, vitlök och lite sojasås. Finhackad röd- eller salladslök är också fint i, på samma sätt som några skvättar limejuice inte skadar.
I köttbullar till fyra mackor hade jag några teskedar sambal badjak, en röd chilifrukt (går bra att ersätta med sriracha), en tumme ingefära och två stora vitlöksklyftor. Soja och lime skvätte jag över i godtyckliga mängder, innan jag provstekte en mini-bulle som smakprov.
Blanda, rulla och stek köttbullarna. Låt juliennestrimlade morötter ligga och snabb-pickla sig i lite asiatisk vinäger tillsammans med rödlök, och montera sedan hela härligheten i en baguette. ”Limma” med chilimajo i botten, på med några buntar koriander och de picklade grönsakerna, och knö sedan in så många köttbullar som du tror att käkarna kan hantera.
Toppa med lite extra majo – tryck ihop – gapa – ät. En fantastisk middags- eller utflyktsmacka på cirka 20 minuter.
Låter ljuvligt. Vill ha nu. Men har ni sett att den faktiskt gjort intåg i Göteborg: http://grisbitpaisbit.se/?p=602
Hey, det får jag kolla på nästa gång jag hänger på Lagerhuset!
Dom har bra mat överlag (favoriten hittills, förutom småkaksutbudet, är helt klart deras fish tacitos) – så det här kan nog bli fint.
Tack för tipset 🙂