Skip to content

Köttgryta à la Römertopf

oktober 25, 2010
by

En ny kompis i vårt kök är en riktigt klassiker; en lergryta från Römertopf. Att långlaga mustiga och möra grytor i ugnen, vare sig det är svenska köttgrytor eller mer nordafrikanska taginegrytor, kommer bli vår grej i höst — helt klart.

Det första försöket avlöpte lyckat, förutom att vi kanske hade på lite väl mycket vätska. Köttet blev otroligt mört, medan grönsakerna till vår förvåning hade både tuggmotstånd och crunch.

Matporr Köttgryta Römertopf 1

Grunden var grytbitar av högrev och en stor bit innanlår, bacon, lite grönsaker (morötter, lök, vitlök och exakt tre cocktailtomater) och kryddor (vitlök, chili, enbär och lagerblad). Vi malde ett gäng av köttbitarna till färs, medan de andra fick vara i munsbitar. Allt bryntes först hårt i stekpannan, och täcktes sen av vätska (buljong, rödvin och rödvinsvinäger) i lergrytan och ångades sen mört i över sex timmar.

Matporr Köttgryta Römertopf 3Blötläggning av gryta och putsning av innanlår.

Matporr Köttgryta Römertopf 2Old school..

Matporr Köttgryta Römertopf 4

Annonser
3 kommentarer leave one →
  1. toolplace.wordpress.com permalink
    oktober 26, 2010 15:49

    I love it i must try this thanks for sharing.

  2. oktober 31, 2010 22:32

    Mat tillagad i lergryta kan man nästan inte misslyckas med. Vi lagar ofta mat i vår, fisk, fågel och kött i alla dess former. Har även provat baka i den och även det blir bra.

    • november 2, 2010 11:50

      Att baka bröd i den är vårt nästa ”projekt” 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: