Skip to content

Morots- och citrusmarmelad med kardemumma

september 19, 2010
by

Efter en extrem morotsskörd i år har vi börjat få lite problem med att göra slut på alla fina, olikfärgade morötter. Pasta, pyttar, picklingar, sallader.. vi har gjort det mesta vid det här laget. När vi ändå fick ännu en bunt ställde vi oss och gjorde marmelad av skiten härligheten.

Matporr Morotsmarmelad kardemumma ingefära 1

Fina kardemummakapslar direkt från marknaden i Turkiet (vänner som reser ofta är guld!) och ingefära blev smaksättarna ihop med citrus (update: tipset om smakkombon kom från twittrande Lisa).

Morotsmarmelad: finriv ca 10 stora morötter, sjud mjuka med saften av 1 citron och 1 apelsin och några dl vatten. Låt några kardemummakapslar och ingefärsbitar ligga med. Använd socker med pektin i (mått står på paketet), och koka ihop. Lägg i citruszest plus rostad och mortlad kardemumma på slutet.

Matporr Morotsmarmelad kardemumma ingefära 2
Matporr Morotsmarmelad kardemumma ingefära 3

Annonser
14 kommentarer leave one →
  1. september 19, 2010 16:48

    Helt ny kombination för mej, låter enromt frestande att testa.
    + för de fina bilderna

  2. september 19, 2010 21:07

    Vi gjorde oxå morotsmarmelad för ett tag sedan och kom fram till att ingefära nog hade satt lite extra sprutt på den. Det kommer vi att ha i nästa gång.

    • september 20, 2010 09:43

      Ingefära och morötter är kärlek, prova att gör en enkel och slät morotssoppa smaksatt med ingefära – snabbaste förätten!

  3. Marika permalink*
    september 20, 2010 17:05

    Det ser riktigt gott ut!

  4. september 22, 2010 12:35

    Men hallå, vad åt du för ost i söndags då – försöker du smita undan va?!

  5. september 22, 2010 12:43

    I onsdags menar jag…

    • september 22, 2010 12:49

      A-ha! Det tog ett tag innan jag förstod vad du menade 😀

      Det blev fyra ostar (till vinerna du föreslog):
      – Brie de Meaux
      – St. Agur
      – Comté
      – Morbier

      + lant-brie och lagrad prästost åt en gravid gäst 😉

      Det vita vinet (Hubert Pinot gris) var jättegott! Det röda PN fick jag upphällt först efter osten och då var det lite ensamt.

  6. september 22, 2010 21:20

    Aha, det var lite dimmigt alltså?! 😉

    Nice! Okej förstår att Chateau La Tour de By var lite mastig för sig självt.. om det var den du tog. Inte en PN f.ö. Har faktiskt inte koll på sammansättningen.

    • september 23, 2010 09:23

      Det var faktiskt ovanligt klart för att vara kalas 😉 Och nej, det är ju självklart ingen PN, doh. Vi har en flaska ClTdB kvar, så nästa gång vi äter goda ostar ska jag se till att dricka i rätt takt!

  7. september 27, 2010 14:11

    Lyllos dig, först och främst! Marmeladen låter för övrigt toppengod. Tack för tips! Vi gjorde också marmelad på morot i somras, ”fattigmans hjortronsylt” med morot och röda krusbär. Gott! 🙂

    • september 27, 2010 19:32

      Mums, det låter ju jättegott (och spännande) med röda krusbär 😀

Trackbacks

  1. Middagstipset: asiatiska köttbullar med avokadosalsa « Matporr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: