Skip to content

Söndagskyckling med okänd kryddblandning och harissa

augusti 25, 2010
by

I slutet på sommaren fick vi en kryddpåse med okänt innehåll i present från vänner som varit på semester i Damascus. Kryddblandningen luktar mustigt och sött, och vi gissar på åtminstone kanel, spiskummin, ingefära, koriander och paprika. Tillsammans med chilipastan harissa gjorde vi ett långkok på kyckling i söndags, som det blev riktig fart i — tack vare harissan, som jag glömde att provsmaka innan jag hystade i några rågade matskedar av..

Matporr Nordafrikansk gryta Harissa 2

Långkokt kyckling: fräs morötter, vitlök och lök. Ta upp, och bryn kycklingen hel tillsammans med kryddor. Slå över krossade tomater och vatten, häll i grönsakerna, och låt kycklingen puttra tills köttet faller av benen. Fyll på med nya grönsaker på slutet om du vill ha lite mer crunch.

Till grytan gjorde vi en sallad på couscous, tomater, russin, bönor och persilja.

Matporr Nordafrikansk gryta Harissa 1
Olikfärgade morötter från landet, tillsammans med kryddblandningen och den löjligt starka harissan.

Annonser
12 kommentarer leave one →
  1. augusti 26, 2010 14:34

    med okänd kryddblandning, det låter onekligen spännande!

    • augusti 26, 2010 23:28

      Det hade kunnat gå precis hur som helst 🙂 Som tur var blev det helt rätt!

  2. zandra. permalink
    augusti 26, 2010 22:16

    Hoppsan, här händer det grejer minsann! Det var ett tag sen jag var inne å kikade, nu lär det bli mer frekvent. Mums så gottit ni gör det för er! Kraam.

    ps Vi har en barnfri helg i Stockholm framför oss (oooh, ja… fantastiskt är ordet! småbarnsföräldrar är lättglädjade!) messa gärna iväg om du har något restaurangtips på Söder… eller tja, var som där i krokarna.

    • augusti 27, 2010 08:55

      Du, jag skulle också vara glad över ett sånt besök – småbarnsförälder eller ej! 😉

      Jag skulle verkligen lita på Fredrik, stockholmare och matkunnig, om den italienska restaurangen La Vecchia Signora. Sen har jag hört att thailändska Kho Phangan ska vara bra, lite roligare än ”vanliga” thai.

      Sen skulle mitt absoluta förstastopp vara Råkultur, sushi extraordinaire, som ligger nära Humlegården.

      Kram!

  3. augusti 26, 2010 22:35

    La Vecchia Signora på Åsögatan (Söder). Piemontespecialisten 🙂

  4. augusti 27, 2010 08:07

    Sköna bilder! Det låter riktigt gott 🙂

  5. augusti 27, 2010 21:41

    Råkultur ska ska vara riktigt bra… värst va du har koll på hufvudstaden 😉

    • augusti 29, 2010 12:01

      När nästan alla matbloggar man läser bor i Stockholm blir det lätt att man lär sig guldkornen 😉 Snart dags att åka upp på ett besök nu tycker jag!

  6. augusti 28, 2010 21:45

    Oh, så vackra morötter till knallig harissa!

    • augusti 29, 2010 12:01

      Vackra och söta – perfekta till den starka harissan 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: