Skip to content

#MPK11 rillette de canard

februari 19, 2012
by

Hej David! Det var ett himla liv om att Matporr gått i ide, men det är väl inte så konstigt med den här årstiden. Hur som helst, för att visa en gnutta livstecken kommer här förrätten från Matporrkonferensen 2011. Rillette de canard är franska för ankrillette, vilket i sin tur mer eller mindre betyder ”mosad anka i sitt eget fett”. Mums, va? Kanske inte låter så lockande i teorin, men i praktiken är det en fullträff i smak- och konsistens.

Matporr Ankrillette Rillette de Canard 3

Det hela är tämligen enkelt, och går ut på att lägga en (1) styck anka i en ugnssäker gryta, peta ner lite kryddor, och sen låta den sköta sig själv. Eftersom anka innehåller otroliga mängder fett i sig själv, behöver man inte tillsätta någon typ av vätska eller fett – det löser den lille gynnaren helt på eget bevåg. Långsam tillagning i ugn, ca 100 grader i några timmar, resulterar i att fettet rinner ur köttet, som i sin tur blir smakrikt och ”trilla av från benen”-mört.

Matporr Ankrillette Rillette de Canard 1

Före: grovt styckade ankdelar tillsammans med färska örter.

Matporr Ankrillette Rillette de Canard 2

Halvvägs: ugnsstekt och fin anka.

Matporr Ankrillette Rillette de Canard 4

Efter: kött plockat från benen, blandat med det avrunna fettet och finhackad bladpersilja. Fantastiskt gott att servera på smörstekt brioche eller surdegsbröd som en enkel förrätt – gärna med lite picklad rödlök för crunch och syra.

Bon appetit!

About these ads
One Comment leave one →
  1. Fixarn permalink
    februari 20, 2012 12:39

    Att få ett matporrsinlägg med personlig tillägnan var precis den typ av imaginära ryggdunk jag behövde. Bra jobbat!

    /d

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: